sâmbătă, 17 februarie 2018

Regulile RCA pentru 2018. Informații utile









Posesorii de automobile trebuie sa se inarmeze cu rabdare si cu bani daca isi doresc ca fiecare calatorie sa se desfasoare fara evenimente. Una dintre cele mai importante investitii este asigurarea RCA, care este polita obligatorie. Din fericire, exista asigurari RCA ieftine, insa nu intotdeauna o solutie ieftina este o solutie buna. O achizitie inteligenta este cea care se face pe baza unui calculator RCA si pe baza unei cunoasteri in detaliu a legislatiei. Dat fiind faptul ca legislatia este intr-o continua schimbare, acest lucru se dovedeste destul de dificil. Doar in 2017 au avut loc mai multe schimbari privind polita de asigurare obligatorie, pe care orice sofer trebuie sa le cunoasca.



loading...
Care sunt conditiile de baza pentru utilizarea unei asigurari auto?
Pentru a utiliza automobilul din dotare cu o asigurare obligatorie la purtator, orice sofer trebuie sa respecte o serie de reguli:
  • Sa aiba un autovehicul inmatriculat in Romania;
  • Sa fie proprietarul autovehiculului pentru care doreste sa faca asigurarea;
  • Sa aiba la indemana documentele de identificare ale autovehiculului.
Asigurarea obligatorie este eliberata doar in urma achitarii unei prime de asigurare si este singura asigurare obligatorie impusa de statul roman. Odata cu incheierea politei RCA se incheie si o polita Carte Verde, valabila pentru circulatia in strainatate.





loading...

Modificari aduse RCA in 2017 si valabile in 2018

In iulie 2017, legislatia ce vizeaza asigurarile RCA a cunoscut o serie de modificari. Conform celor de la romasig.ro, aceste modificari sunt urmatoarele:
1. A aparut asiguratul cu risc ridicat. Ideea de asigurat cu risc ridicat poate sa aduca o serie de costuri in plus pentru cei care sunt predispusi la accidente. Cei care sunt implicati in mai multe evenimente sau au probleme cu legea pot sa solicite o asigurare doar dupa ce se adreseaza Biroului Asigurarilor de Autovehicule din Romania si vor primi o oferta care, de cele mai multe ori, are un cost mai mare decat in mod normal.
2. Suspendarea contractului RCA inseamna ridicarea placutelor de inmatriculare. In cazul in care asigurarea RCA este suspendata, asiguratul ramane fara placutele de inmatriculare. Practic, in momentul in care renunta la asigurare, proprietarul autovehiculului este obligat sa depuna placutele cu numarul la autoritatea emitenta.
3. Legea nr 132/2017 obliga asiguratorii sa ofere raspunsuri mai rapide. O noutate importanta este faptul ca asiguratorii sunt obligati sa ofere raspunsuri ferme in 30 de zile de la data la care se fac cererile de despagubire. De asemenea, aceeasi asiguratori sunt obligati sa anunte cu cateva zile inainte de expirarea contractului pentru a pregati asiguratul pentru noua cheltuiala.
4. Apare termenul de decontare directa. Compensarea directa a fost redenumita. Astfel, acum se numeste decontare directa si reprezinta un serviciu optional pentru asigurati, dar care trebuie sa fie oferit in mod obligatoriu de catre asiguratori.
5. Tariful de referinta este calculat de o societate contractata de Autoritatea de Supraveghere Financiara, in conditiile in care pana in prezent, Autoritatea este cea care stabilea acest tarif.
O alta modificare care are in vedere asiguratii este cea legata de amenzile pentru lipsa asigurarii. Acestea pot avea valori intre 1000 si 2000 de lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Follow Us @soratemplates