marți, 20 februarie 2018

Declinul „fenomenului Arsenie Boca“. Ce a rămas după invaziile pelerinilor care au căutat minuni la mormântul călugărului




Mănăstirea Prislop îşi întâmpină oaspeţii într-o atmosferă de poveste, dar mult mai liniştită faţă de vremurile în care „fenomenul Arsenie Boca” aducea mulţimi impresionante de pelerini la mormântul duhovnicului. Locul a revenit la liniştea din urmă cu un deceniu, însă înfăţişarea mănăstirii s-a schimbat radical.
Marţi se împlinesc 28 de ani de la moartea duhovnicului Arsenie Boca, iar Mănăstirea Prislop, unde se află mormântul său, va fi loc de pelerinaj pentru români.
loading...


În 28 noiembrie este comemorat duhovnicul Arsenie Boca. În ultimii ani, parastasul său a adus mulţimi impresionante la Mănăstirea Prislop. Români din toate colţurile ţării se îndreptau spre locul din Ţara Haţegului, pentru a-l omagia pe călugăr şi pentru a se ruga la mormântul său. Marţi, pelerinii sunt aşteptaţi în număr mare la mănăstire. Se împlinesc 28 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei române.
Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus, Hunedoara - d. 28 noiembrie 1989, Sinaia) a fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia autorităţilor represive ale regimului, trecând prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis în arestul Siguranţei din Braşov, apoi dus la Canal şi a trecut prin în închisorile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, de la mijlocul anilor 1950, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Duhovnicul a murit în 28 noiembrie 1989, iar apropiaţii săi susţin că ar fi prevestit prăbuşirea regimului comunist din România şi moartea, în zi de sărbătoare, a fostului preşedinte comunist Nicolae Ceauşescu. Dorinţa sa a fost să fie înmormântat la Mănăstirea Prislop, iar una din vorbele sale de duh se leagă de locul din Ţara Haţegului: „Va lua ţara foc de la Prislop”, ar fi spus călugărul.

loading...

Manastirea Prislop,
unde Arsenie Boca a slujit în anii 1940 şi 1950, datează din secolul al XIV-lea, iar de-a lungul timpului a fost locul a numeroase evenimente care au intrat în istorie. În urmă cu cinci secole, în vecinătatea bisericii, călugărul Ioan şi-a amenajat o chilie, scobind o stâncă ascunsă de pădurea Silvaşului. A murit însă înainte de a termina de dăltuit fereastra chiliei, ucis de vânătorii care l-ar fi confundat cu un animal sălbatic. La mănăstirea Prislop se află mormântul şi piatra funerară a domniţei Zamfira, fiica domnitorului muntean Moise Vodă Basarab şi ctitoră a bisericii medievale. În zilele de sărbătoare,  zeci de mii de pelerini în mănăstirea din Ţara Haţegului, pentru a se ruga în faţa mormântului părintelui Arsenie Boca.
Ce recomandă jandarmii
Pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă la Mănăstirea Prislop, jandarmii le recomandă pelerinilor:  să nu încurajeze faptele contravenţionale; să nu achiziţioneze bunuri de la persoane care nu deţin autorizaţie în acest sens; să respecte recomandările forţelor de ordine; să acorde o atenţie sporită modului de păstrare şi asigurare a bunurilor şi obiectelor personale (genţi, poşete, bagaje, etc.) sau a celor de valoare să evite conflictele cu alte persoane; să respecte regulile de convieţuire socială. De asemenea, în zonele cu aflux mare de persoane, jandarmii hunedoreni recomandă tuturor să acorde o atenţie sporită copiilor, pentru a evita situaţiile de rătăcire sau eventualele accidentări. „În caz de nevoie, solicitaţi sprjinul jandarmilor apelând numărul unic de urgenţă 112”, informează Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului Hunedoara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Follow Us @soratemplates